- Nauka -

Izvor života: Okeani bi mogli da proizvode šest puta više hrane nego danas

Primenom tehnoloških rešenja i boljim upravljanjem okeani bi mogli da proizvode šest puta više hrane nego što proizvode danas, kažu naučnici u izveštaju u kojem posebno zagovaraju gajenje ljuskara.

Izvor: N1, Hina
Podeli
Foto: Depositphotos / Vlad61
Foto: Depositphotos / Vlad61

Autori izveštaja predviđaju da bi okeani mogli da obezbede više od dve trećine proteina životinjskog porekla od količine koju UN-ovi stručnjaci za hranu procenjuju da će biti potrebna za ishranu čovečanstva u budućnosti.

Uopšteno uzgoj hrane iz okeana ima manji uticaj na klimu nego poljoprivreda, a pri tome nije podložan nekim ograničenjima kao što su zemlja i voda.

Hrana iz mora visoko je nutritivna, sadrži bitne vitamine, minerale i masne kiseline, navodi se u izveštaju koji su naučnici predstavili u utorak na simpozijumu o ribarstvu u Rimu u sklopu UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

"Okean ima veliki, neotkriveni potencijal da pomogne da se svet nahrani tokom idućih decenija, a to je moguće realizovati tako da uticaj na okolinu bude manji od onoga koji proizvode drugi izvori hrane", objasnio je vođa studije Kristofer Kostelo.

"Ako sprovedemo brze i dugorčne promene u načinu na koji upravljamo industrijom eksploatacije mora i pri tome očuvamo njegove ekosisteme, možemo dugoročno da obezbedimo hranu i egzistenciju miliona ljudi", rekao je on.

Foto: Depositphotos / Violin
Foto: Depositphotos / Violin

Izveštaj je objavljen u vreme kada raste zabrinutost zbog preteranog ulova ribe, što je kombinacija nekoliko faktora među kojima su protivzakonito ribarenje, subvencije za ribarstvo, upotreba pogrešnih ribolovnih alata i opreme, kao i degradacija sredine.

Sprovođenjem reformi, smatraju naučnici, moguće je povećati ulov za 20 odsto u odnosu na današnje brojke, kao i za 40 odsto u odnosu na predviđen budući izlov.

Oni napominju da najveći potencijal leži u širenju uzgoja ljuskara poput dagnji, vongola i jakobovih kapica. One mogu da pomogu i u tome da se poboljša kvalitet vode.

Naučnici pozivaju na sprovođenje daljih istraživanja potencijala proizvodnje hrane iz mora.

Postoje i studije koje govore o tome da bi neke morske alge mogle da smanje emisiju metana, koji je posledica stočarstva. Metan je jedan od gasova sa efektom staklene bašte odgovornih za globalno zagrevanje.

Izveštaj je nastao na inicijativu šefova 14 vlada, pod nazivom "Visoki panel za održivu ekonomiju okeana", a njegova svrha je da se okean postavi na vrh globalne agende.

strana 1 od 9 idi na stranu