Ove nedelje u IT svetu

Prvu sedmicu maja - a i dosadašnjeg dela 2012 - obeležilo je "otpakivanje" novog Samsungovog Android smartfona, Galaxy S3.

Podeli

Mišljenja stručne javnosti su podeljena, ali je sigurno da će se i dalje voditi žestoka borba na polju smartfona između Samsunga i Applea.

Za razliku od tržišta moblinih telefona, gde je južnokorejska firma preuzela primat od svog "ljutog" rivala iz Kalifornije, Apple i dalje suvereno dominira tržištem tabličnih računara, sa 68% udela (zahvaljujući 11,8 miliona prodath iPada) u prvom tromesečju 2012.

Međutim, u sektoru personalnih računara (u koji se ubrajaju i tableti), HP je u periodu januar-mart 2012. prodao 15.840.000 uređaja i tako svrgnuo Apple sa trona.

Istog dana kada je otkriven novi Samsung, druga kompanija iz Južne Koreje je, bez velike pompe, predstavila svog "konja za trku" - LG Optimus LTE2, revolucionaran po tome što je prvi smartfon sa 2GB RAMa.

Facebook je objavio da će vrednost njegovih 337,4 miliona deonica iznositi između 28 i 35 dolara, što će ovu društvenu mrežu, kad izađe na berzu 18. maja, prema svim procenama učiniti najvrednijom kompanijom na svetu u trenutku prve javne ponude akcija.

CNN je preneo delove sadržaja Intelove bele knjige IT budućnosti, koja objašnjava kako će ljudsko telo i mašine postajati sve povezanije.

U toj budućnosti svakako neće biti mesta za "dinosauruse" poput faks mašina. Korak bliže ka njihovom nestanku iz upotrebe napravio je servis HelloFax kada se integrisao sa Google Driveom.

Objavljeni su i dobitnici Webby nagrada, Internet Oskara, kojima će nagrade svečano biti uručene 21. maja u Njujorku.

Vesti

Francuski Archos predstavio svoja tri smartfona

Francuski proizvodjač Archos (Aršo) predstavio je tri nova smartfona - 50 Diamond S i 50e Helium, dva modela koji funkcionišu pod Google-ovim operativnim sistemom Android 5.1 Lollipop, kao i 50 Cesium koji funkcioniše pod Microsoft-ovim operativnim sistemom Windows 10 Mobile.

Aktuelno četvrtak 27.08. 10:35 Komentara: 12

iOS Akademija upisuje treću generaciju

Poznato je da je razvoj aplikacija za iOS uređaje jedan od najunosnijih poslova u programerskoj struci, a na osnovu iskustva organizatora iOS Akademije sve više programera prelazi sa pravljenja Internet sajtova i servisa na razvoj mobilnih aplikacija.

Aktuelno ponedeljak 27.07. 08:30 Komentara: 7
strana 1 od 164 idi na stranu