Sastanak vlasnika NBA timova: koraci preciznije određeni

Održan je sastanak uprave NBA i vlasnika svih 30 franšiza, a na sastanku su usvojene nove restrikcije kada se radi o pravilima igre.

SNIzvor: B92
Podeli
Photo by Tim Warner/Getty Images
Photo by Tim Warner/Getty Images

Potrebno je da 23 vlasnika podrže promenu pravila, a zanimljivo je da je svih 30 vlasnika podržalo nove promene.

O jednoj promeni smo već pisali, u pitanju je čuveni "tampering" i kazne za prekršaj pravila su pooštrene od ove sezone.

Ono što je oš zanimljivije je to da su na istom sastanku usvojena i neka nova pravila, pre svega pravilo o koracima koje zapravo ostaje isto, ali je njegova definicija sada puno detaljnija. U pitanju je čuveni “gather step” (čuveni potez omalenog Ajzee Tomasa i Džejmsa Hardena) koji je sada ušao u formalnu terminologiju.

Do sada se termin u praksi odnosio na trenutak u kom igrač dobija pas ili uspostavlja kontrolu nad loptom, odnosno na trenutak u kom loptu može držati u rukama, da je prebacuje iz jedne u drugu ruku, prisloni je uz telo ili šutne na koš.

Pravilo od danas glasi ovako: "Stavljanje obe ruke na loptu, dopuštanje mirovanja lopti dok je igrač ima pod kontrolom, stavljanje ruke pod loptu i njeno zaustavljanje, ili posedovanje dovoljne količine kontrole nad loptom da je igrač drži, prebaci iz jedne ruke u drugu, doda, šutira ili prisloni uz telo".

Dakle, igrač ima pravo na dva koraka nakon uspostavljanja kontrole nad loptom, ne računajući čuveni "polukorak" u kom se kontrola nad loptom uspostavlja.

Problem u praktičnoj interpretaciji će verovatno ostati isti — tačno definisanje trenutka u kom se kontrola nad loptom uspostavlja. Dakle, postoji mogućnost da igrač stane sa driblingom, napravi dva koraka, ali tokom tog procesa gubi kontrolu nad loptom (prema mišljenju sudija), ponovno je uspostavlja i nakon toga ostvaruje pravo na nova dva koraka.

Biće zanimljivo ispratiti suđenje po ovom pitanju u novoj sezoni, ali vredi zabeležiti i da je "gather step" napokon postao deo oficijelne NBA terminologije.

strana 1 od 20 idi na stranu