Milijarder gradi Titanik II

Jedan od najbogatijih ljudi Australije, Kliv Palmer, planira da sagradi savremenu verziju čuvenog potonulog broda “Titanik” u Kini, koji bi trebalo da krene na put od Engleske do Njujorka 2016.

Podeli

Palmer, koji je postao milijarder zahvaljujući ulaganjima u rudarstvo, već je angažovao kinesku državnu firmu CSC Jinling Shipyard koja bi trebalo da sagradi Titanik II.

“Brod će biti podjednako luksuzan kao originalni Titanik, ali će na njemu, naravno, biti korištena tehnologija 21. veka i najnoviji sistemi za navigaciju i bezbednost”, kaže Palmer.

On dodaje da je pozvao kinesku mornaricu da prati Titanik II do Njujorka.

Objava ovog bogataša stigla je svega nekoliko nedelja od 100-godišnjice potonuća Titanika kada je u ledenim vodama živote izgubilo 1.514 ljudi.

Palmer je rekao da bi novi brod trebalo da bude znak poštovanja duhu muškaraca i žena koji su radili na originalnom brodu.

On najavljuje da će osnovati sopstvenu kompaniju Blue Star Line u kojoj će prava zvezda biti Titanik II koji će imati iste specifikacije kao prethodnik – dugačak 270 metara, 53 metra visok i težak negde oko 40.000 tona.

Imaće 840 soba i devet paluba na kojima rade dizajneri u saradnji sa timom za istorijska istraživanja. Još nije poznato koliko će takav poduhvat koštati.

Jedina promena u odnosu na original biće ispod linije vode jer će dno biti zavareno, a ne zakivano, imaće veći luk za bolju efikasnost potrošnje dizel goriva i veće kormilo radi bolje pokretljivosti.

Na pitanje novinara da li će Titanik II takođe potonuti, Palmer je rekao: "Naravno da će potonuti ako probušite rupu na njemu".

Zanimljivosti

strana 1 od 739 idi na stranu