Mediji: Vladike SPC u SAD osnovale novu crkvu

Beograd -- Srpski patrijarh Irinej predsedavaće sutra Saboru Srpske pravoslavne crkve na kome će pokušati da spreči eventualni raskol u Crkvi u SAD.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Eillen 1981
Ilustracija: Depositphotos/Eillen 1981

Sabor SPC biće održan u Severnoj i Južnoj Americi u Klirvoteru, u američkoj državi Floridi.

Naime, kako danas podsećaju "Večernje novosti", vladike zapadnoamerički Maksim, novogračanički Longin i istočnoamerički Irinej prošle godine su na svoju ruku, bez odobrenja Sinoda i Sabora SPC, reorganizovali Crkvu u SAD, tako da se odnosi samo na tu zemlju.

Tome su se suprotstavili članovi Episkopskog saveta za Severnu i Južnu Ameriku, kanadski vladika Mitrofan i južnoamerički Kirilo.

Kako navodi jedan sagovornik "Novosti", episkopi Maksim i Longin nisu samo reorganizovali crkveno ustrojstvo, doneli samovoljno njen ustav, već su i pravnim manipulacijama preuzeli crkvena sredstva i imovinu.

Oni su promenili ime SPC u Americi i pod novim imenom Srpske pravoslavne eparhije u SAD registrovali je pred državnim organima i tako, kako kaže izvor lista, preuzeli svojinu nad hramovima, manastirima i drugom imovinom koju su upisali na svoje ime, što dozvoljavaju američki zakoni.

"Novosti" ističu da vernici u Americi očekuju da svojim autoritetom umanji neslogu među vladikama i doprinese pojašnjenju sveukupne situacije oko statusa SPC, kao i zaustavljanju osipanja srpskih vernika i obnovi Hrama Svetog Save u Njujorku.

strana 1 od 102 idi na stranu