"Osuđeni u Hagu da izdržavaju kazne u Srbiji"

Srbija već 10 godina insistira da se otvori pitanje da njeni državljani, osuđeni pred Međunarodnim krivičnim tribunalom izdržavaju kazne u Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/JanPitruszka
Ilustracija: Depositphotos/JanPitruszka

Kaže ministarka pravde Nela Kuburović i poručuje da je Vlada Srbije spremna da prihvati i međunarodni nadzor po tom pitanju.

"Više puta sam lično, samo u poslednje dve godine, na sednicama SB, kao ministar pravde pozivala generalnog sekretara UN da zatraži da Mehanizam sprovede sveobuhvatnu analizu ovog pitanja, kako bi Savet bezbednosti, kao osnivač Tribunala i Mehanizma, mogao da razmotri inicijativu Srbije. Međutim, do sada nikakav odgovor nije dobijen po ovom pitanju ni sa jedne strane", rekla je Kuburović za Sputnjik.

Ministarka je istakla da su se od prestanka ratnih sukoba do danas prilike u Srbiji drastično izmenile i da se zato konstantno insistira kod Saveta bezbednosti da predstavnici odgovarajućih institucija UN obiđu zatvorske kapacitete u Srbiji i da se uvere o stanju zatvora za tu namenu.

"Vlada RS je spremna da prihvati i međunarodni nadzor u vezi sa izdržavanjem kazni ovih osuđenika", rekla je Kuburović.

Ona je ocenila da resocijalizacija osuđenih lica teško može da bude postignuta kada se kazne izdržavaju u veoma udaljenim zemljama, "čiji jezik ne razumeju i gde je mogućnost poseta njihovih porodica svedena na minimum".

Kao dodatno otežavajuću činjenicu navela je da su to ljudi koji su bolesni i već u poodmaklim godinama.

"Takav je slucaj sa srpskim državljanima, koji se nalaze u zatvoru u Estoniji i koji kaznu izdržavaju u veoma lošim uslovima, zbog čega je i Međunarodni komitet Crvenog krsta upućivao apele, i prethodnom i sadašnjem predsedniku MMKT, ali ništa nije ucinjeno po tom pitanju", rekla je ministarka.

strana 1 od 130 idi na stranu