Pitanje svih pitanja: Ko je Srbin iz snimka sa "ruskim špijunom"?

Beograd -- Pozadina navodne špijunske afere biće u središtu temeljne istrage najviših bezbednosnih struktura Srbije, pišu "Novosti".

Izvor: Tanjug
Podeli
Steffi Loos/Stringer/Getty images/Ilustracija
Steffi Loos/Stringer/Getty images/Ilustracija

Glavni akteri te afere su bivši zamenik vojnog atašea Rusije akreditovan u Beogradu, pukovnik Georgij Viktorović Kleban, kao i navodni visoki službenik Srbije. Kako navode "Novosti", operacije su verovatno naručene sa Zapada, a cilj je kompromitovanje odnosa zvaničnih Beograda i Moskve.

Identitet navodnog visokog službenika Srbije koji prima mito, a čiji je lik na snimku zamagljen, još je najveća nepoznanica u ovom slučaju.

Prema informacijama "Novosti", najverovatnije nije reč o visokopozicioniranom oficiru, kako je u prvi mah objavljeno, pa čak ni o državnom službeniku.

Postoje čak indicije da je Klebanov kontakt samo prvi čovek jednog skromnog proruskog udruženja koje deluje u Srbiji.

Tokom jučerašnjeg dana pojavile su se i informacije da je snimak star dve godine, a da je snimljeni Srbin civil koji je Rusima uz naknadu ustupao poslovne podatke, prenosi list.

Sagovornik "Novosti" iz bezbednosnog sektora navodi da još nisu poznati svi motivi ove operacije, ali da je vrlo moguće da je naručilac afere - na Zapadu.

Prema njegovim rečima, reperkusije te afere treba tražiti na terenu politike.

"Ovakve akcije najčešće se sprovode kako bi se poremetili medjudržavni odnosi, tako da je mogući motiv objavljivanja snimka narušavanje prijateljskioh odnosa Srbije i Rusije", zaključuje on.

Pročitajte još i:

Snimak pustila američka služba - posle više od 50 pokušaja?

"Ruski obaveštajac je van Srbije"

Špijunska afera u Srbiji? Vučić naložio ispitivanje VIDEO

Ministar odbrane hitno napustio sednicu: Situacija je ozbiljna, Vučić skuplja informacije

Afera "ruski špijun": Svi koji se zaklinju u Rusiju neka se zamisle

strana 1 od 124 idi na stranu