Danas je državni praznik. Znate li uopšte koji?

Beograd -- Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske pismenosti i kulture, državni je praznik koji će se prvi put obeležiti ove godine - na današanji dan, 24. maja.

Izvor: Blic
Podeli
Carsten Koall/Stringer/Getty images/Ilustracija
Carsten Koall/Stringer/Getty images/Ilustracija

Ovaj novi datum postao je državni praznik nakon što je Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o dopunama Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, podseća Blic.

"Ovim praznikom obeležavaće se Dan slovenske pismenosti i kulture, koju su utemeljili slovenski prosvetitelji Ćirilo i Metodije, osnivači slovenske književnosti i tvorci prvog slovenskog pisma - glagoljice", saopšteno je ranije iz Vlade.

Iako se slavi, novi državni praznik obeležiće se radno, odnosno radni je dan, a inicijativa je potekla od Ministarstva kulture, a na predlog Vlade dostavilo Ministarstvo za rad.

Inače, Ćirilo i Metodije bili su dva brata, rođena u Solunu, u kući znamenitih roditelja. Stariji brat Metodije proveo je kao ofcir deset godina među Slovenima i tako naučio slovenski jezik.

Po povratku u Grčku zamonašio se, a malo posle toga pridružio mu se i mlađi brat Kirilo. U Carigradu su sastavili slovensku azbuku od 38 slova i počeli da prevode crkvene knjige sa grčkog na slovenski. Na poziv kneza Rastislava otišli su u Moravsku da šire veru Hristovu, a umnožene crkvene knjige davali su sveštenicima koji su nastavili rad na prosvećivanju.

Na papin poziv stigli su u Rim, gde se Ćirilo razboleo i umro 869. godine. Metodije se vratio u Moravsku i nastavio širenje vere među Slovenima sve do smrti 885. godine. Njegovo delo nastavili su njegovi učenici sa Klimentom i Naumom na čelu, koji su sastavili drugo pismo ćirilicu.

strana 1 od 129 idi na stranu