Dnevnik milijardera iz devedesetih

Beograd -- Volonterka poklonila kraljevačkom muzeju 24 novčanice iz 1993. na kojima je njen deda, poznati lekar, beležio odnos cena i dinara iz vremena rekordne inflacije.

Izvor: Politika
Podeli

Dragan Drašković, direktor kraljevačkog muzeja, primio je od diplomca Akademije lepih umetnosti Aleksandre Kasapinov, volonterke u pomenutoj ustanovi, 1.114.000.000 dinara, piše "Politika".

On priznaje da je to učinio, ali uz napomenu da se radi o 24 bezvredne novčanice iz 1993. godine, iz perioda koji smo zapamtili kao doba neviđene inflacije.

Lep primer odlučne borbe protiv korupcije, naročito u ova predizborna vremena, bilo bi „otkriće“ policije da je direktor nekog muzeja primio na poklon više od milijardu dinara.

Ne bi vrednost ovog novca sada bila ni muzejska, jer je ipak reč o skorijem vremenu, da na njima nije vođen svojevrsni dnevnik tadašnje monetarne katastrofe SR Jugoslavije.

Zapise o uporednoj vrednosti tog novca, o cenama u prodavnicama, u trafikama, na pijaci, o iznosu plata i penzija, beležio je na novčanicama poznati kraljevački lekar dr Milenko Vasiljević Kokan, primarijus hirurgije. Činio je to od avgusta do decembra 1993. godine.

Tako će to, kako kaže direktor Drašković, tek biti vredna dokumenta za istorijsku obradu jednog vremena. Međutim, gotovo neverovatno danas deluju svedočenja o tome da je kilogram sira koštao 12 biliona dinara, a jedna nemačka marka vredela šest biliona dinara.

Društvo

strana 1 od 6523 idi na stranu