Otkrivena grobnica u Sloveniji

Ljubljana -- U rudarskom rovu u okolini Laškog pronađena je još jedna masovna grobnica sa ostacima žrtava likvidacija nakon Drugog svetskog rata.

Izvor: B92
Podeli

Slovenačka policija saopštila je da je u utorak u Barbarinom rovu, u Hudoj jami, pronađen veliki broj ljudskih ostataka, verovatno oko 750 ljudi, sakrivenih iza betonskih pregrada i drvenih zidova zalivenih živim krečom.

Istoričar Mitja Ferenc, koji je vodio sondiranje i evidentiranje sakrivenih masovnih grobnica u Sloveniji, za slovenačku POP TV kaže da trenutni podaci govore da su žrtve bile ubijene na mestu gde su otkrivene, u rudarskom rovu, koji je 1942. godine bio zatvoren.

Sudski veštak Jože Balažič dodaje da dosadašnji pregled jame govori da su žrtve žive bacane u rudarski rov jer se po ostacima vidi da su neki pokušali da se izvuku napolje.

Za ovu grobnicu se znalo i ranije, 1990. godine je Roman Ljeljak o njoj napisao knjigu, ali do zvaničnog otvaranja rova je prošlo 18 godina.

Ljeljak za slovenačke medije kaže i da se tačno zna koja partizanska jedinica je pobila te ljude - 1. slovenačka divizija narodne odbrane, 2. bataljon 3. brigade - a da su pobijeni bili ratni zarobljenici, među kojima su bili Slovenci, Hrvati i možda i Srbi i Crnogorci.

Zarobljenici su noću dovoženi vozom ili kamionima do ruba Barbarinog rova, gde su ih gole i vezanih ruku bacali. Prema Ljeljakovim podacima, u rov je pobacano oko 750 ljudi, nakon čega je rov zaliven živim krečom i zabetoniran.

Slovenačko ministarstvo za rad i porodicu saopštilo je juče da se o toj masovnoj grobnici govorilo sve vreme nakon rata i da je, sudeći po pričama jer zvaničnih dokumenata nije bilo, u rovovima tog rudnika pobijeno oko 12.000 žrtava masovnih likvidacija, počinjenih u maju i junu 1945. godine, nakon završetka Drugog svetskog rata.

Iz pomenutog rova vodi još nekoliko zatvorenih rovova, do kojih će se doći tek za oko mesec dana, a Roman Ljeljak je tužilaštvu u Celju već uložio krivičnu tužbu protiv devet poznatih počinilaca tih zločina, i to ne samo u Barbarinom rovu, već i u kraju Košnica kod Celja, gde su žrtve morale da kopaju sopstvene grobove i gde je pobijeno i oko dvadesetoro dece.

Ratni zločini

strana 1 od 42 idi na stranu