Nagrada Jug Grizelj za "Jedinicu"

Beograd -- Novinar i urednik nedeljnika "Vreme" Filip Švarm ovogodišnji je dobitnik novinarske nagrade "Jug Grizelj".

Izvor: B92, Beta
Podeli

Nagrada se dodeljuje za razvijanje prijateljstva i uklanjanje granica među ljudima. Nagrada mu je, kako je danas saopšteno u obrazloženju odluke žirija, dodeljena kao autoru serijala "Jedinica" koji je bio "bez premca u prošlogodišnjoj dokumentarnoj TV produkciji".

Na početku su prisutni minutom ćutanja odali poštu novinaru Dušanu Simiću, predsedniku žirija. Iz poštovanja prema njemu, žiri sastavljen od vrhunskih novinara i članova porodice Juga Grizelja, odlučio je da ostane bez predsednika.

U ime žirija, novinarka RTV B92 Antonela Riha istakla je, povodom donošenja odluke o ovogodišnjem dobitniku nagrade, da je serijal "Jedinica" "hronika naše tragedije i sramote", navodeći da je Švarm insistirao sve vreme na najvažnijem novinarskom pitanju "Zašto?".

"Film 'Jedinica' dao je odgovore na mnoga pitanja o vezama državne bezbednosti i "crvenih beretki", o njihovoj ulozi u ratovima i približio nas odgovoru na pitanje zašto je ubijen premijer Zoran Đinđić", kazala je Riha.

"Za ono o čemu se šuškalo i onome što se naslućivalo Švarm je našao dokaze i u šokirajućem dokumentracu odgovorio na mnoga pitanja", rekla je Riha.

Nagradu Jug Grizelj od 1991. godine dodeljuju porodica i prijatelji novinara Juga Grizelja. Cilj ove zadužbine je da trajno čuva uspomenu na Juga Grizelja i da podstiče novinarsko stvaralaštvo.

Među dosadašnjim dobitnicima su i Brankica Stanković, Antonela Riha, Miloš Vasić, Stojan Cerović, Lila Radonjić, Teofil Pančić, Ivan Torov, Bojana Lekić, Svetlana Lukić.

Info

strana 1 od 531 idi na stranu