Sudstvo u rukama službi

Suđenje bivšim funkcionerima Državne bezbednosti Milanu Radonjiću, Ratku Romiću i Stevanu Basti za pripremu atentata u Budvi na Vuka Draškovića, ušlo je u tragikomičnu fazu naše policijske države i sudstva koje je sasvim u rukama službi bezbednosti.

Danica Drašković
Podeli

Proces traje već 11 godina i nema presude ni u prvom stepenu, a sudije se smenjuju taman kad dođe do kraja suđenja i pred izricanje presude, pa sve ispočetka. I ovog puta je počelo ispočetka, sa novom vlašću, suđenje je dato u ruke reformisanom sudiji i ona sudi tako da na svakom ročištu koje zakazuje tromesečno, da bi se rastezalo što više, izbacuje advokata oštećenih, svađa se sa njim u sudu, osporava mu sva njegova pitanja okrivljenim i predloge svedoka, a okrivljene podržava otvoreno u svemu.

Danas je u svoj štampi osvanuo izveštaj sa suđenja sa naslovom organizovanim i naručenim u Službi da nema dokaza protiv okrivljenih u atentatu, jer je to na ročištu ustvrdio Zoran Mijatović, bivši načelnik Službe, onaj koji je devedesetih kao šef beogradske službe bezbednosti proganjao opoziciju, a naročito Srpski pokret obnove i Vuka Draškovića i opsluživao ratnike i ratišta po nalogu svog šefa Jovice Stanišića. U svakoj demokratskoj državi on bi bio nedostojan da svedoči o bilo čemu. On je, kažu izveštaji sa suđenja, dao „alibi“ okrivljenim, tako što je, kako on kaže, 2001. godine, šest meseci istraživao njihovo učešće u zločinu na Ibarskoj magistrali i atentatu u Budvi, pratio ih, prisluškivao i nije ništa utvrdio. Zamislite, kakav alibi. Ubistvo na Ibarskoj magistrali bilo je 1999. godine, a atentat u Budvi 2000. godine. Skoro dve godine nakon toga, on utvrđuje praćenjem i prisluškivanjem njihovih telefona da oni nisu krivi. Pa to je moguće samo u državi koja je sasvim u rukama službi bezbednosti i to do kraja, jer čak i sudeći sudija radi kako oni zahtevaju, ročišta zakazuje tromesečno, tačno koliko zakon dozvoljava. Ta sudinica je, juče, po drugi put, saslušala svedoka Zorana Mijatovića, navodno iz tehničkih razloga, a u stvari zato što, u prvom svedočenju, pre tri meseca, nije rekao onako kako je služba zahtevala i kako je trebalo okrivljenim za ovakve naslove u štampi. Sudinica je čak odložila za ponedeljak zakazano saslušanje druga dva svedoka zbog, kako je objasnila na ročištu, smrtnog slučaja u porodici, što joj nije smetalo da ipak sasluša po drugi put Zorana Mijatovića. Tužna je to slika i države i pravosuđa koja je sasvim pokrila svakodnevne izlive velike ljubavi između vladajuće Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, i cementirala njihovu budućnost u koju se zaklinju svakodnevno.

Sve je to lepo i krasno da nije bilo prošlosti koja pokazuje da se može završiti i drugačije nego što sada izgleda. Može i sadašnji Rade Marković koji sedi u fotelji šefa Službe državne bezbednosti ili njegov mentor u kabinetu predsednika Republike da završi isto kao i Rade, jer to je pravda i od nje je teško pobeći. Čini se nemoguće, ali se uvek desi. I Miloševiću se činilo nemogućim da će završiti na način na koji je završio. Jer i pored odlaganja ročišta, suđenja, medijskog i političkog proganjanja i satanizovanja žrtve, Vuka Draškovića, koja se i danas obavljaju svakodnevno na isti način kao i u sramnim danima divljanja Slobodana Miloševića i njegove kamarile, okrivljeni će morati odgovarati za zločine koje su počinili direktno ili pripremajući ih ili pomažući u sakrivanju. Dokazi su u predmetu, ne mogu pobeći, ubice i atentatori su u zatvoru, ne može ih spasiti ni Zoran Mijatović ni Ivica Dačić ni Boris Tadić niti bilo ko. Za Ministarstvo pravde imam javno pitanje: Može li se ovako suditi i rastezati procesi u vašem mandatu već četiri godine, bez odluke u prvom stepenu koja se čeka 11 godina i ko je za to odgovoran? Ili mislite, kao i oni iz devedesetih, da je sve dozvoljeno?

Danas, 18.01.2012.

Info

Srbi i Albanci kroz vekove: Istorija zajedničkog života, ne susedstva

“Potreba da napišem knjigu Srbi i Albanci kroz vekove nastala je u meni iz duboke pobude da se suočim sa istorijom ova dva naroda koja žive u susedstvu preko hiljadu godina. Zanimalo me je da spoznam njihove odnose: kakvi su bili, šta ih je zbližavalo i šta ih je udaljavalo jedne od drugih, šta ih je dovodilo do prijateljstava i do neprijateljstava. Nastojao sam da obuhvatim unutrašnje i spoljnje tokove u istorijskoj vertikali koji su uticali na postupke njihovih pripadnika, vođa i običnih ljudi”, rekao je autor Petrit Imami na promociji knjige u izdanju Samizdata B92. Sada stiže i prvi prikaz knjige koji je za list "Koha ditore" napisao Aleksandar Pavlović.

misljenja utorak 20.06. 09:36 Komentara: 6

Zašto su u Srbiji potrebni antivladini mediji

U želji da izbegnem da me neki, čak i dobronamerni, pogrešno razumeju, prvo ću objasniti razliku između nezavisnog i antivladinog medija. Ja pod "nezavisan“ podrazumevam samo potpunu uređivačku slobodu, tj. da urednici i novinari mogu da biraju teme i sagovornike samo u skladu sa svojim shvatanjem profesije, a u okviru dogovorene uređivačke politike i budžeta. Dakle, moguće je biti i nezavisan provladin medij. Baš kao i antivladin.

misljenja ponedeljak 7.04. 13:29 Komentara: 70

O osvajanju slobode

Osvajanje slobode je veoma lako, dovoljno je da se oslobodite straha dok obavljate svoj posao, naročito ako je on u javnom interesu, u interesu svakog građanina. Ali očuvanje slobode je veoma skupo, naročito ako slobodu branite dosledno godinama. Brankica Stanković je među najstrastvenijim slobodarkama.

misljenja sreda 25.09. 10:56 Komentara: 3
strana 1 od 21 idi na stranu