Zapad, Istok i rat profesionalaca

Dubai -- Indija i Kina, velike privrede u naglom usponu, pružiće neverovatne mogućnosti profesionalcima sa Zapada, kaže poznati marketing stručnjak Nirmalaja Kumar (52).

Izvor: Tanjug
Podeli

“Novi rat profesionalaca zahuktava se kao nikada pre i videćemo značajne prilike za zapadnjake koji traže posao u Indiji i Kini”, rekao je Kumar, profesor marketinga na Londonskoj poslovnoj školi.

Profesor Kumar je u Dubaiju, na proslavi pet godina posvećenosti Londonske poslovne škole obrazovanju u regionu Bliskog istoka, istakao ubrzanu promenu smera kretanja radnika, budući da su ranije Indijci i Kinezi tražili posao na Zapadu, a sad je situacija obrnuta.

Kumar je osvrnuo i na osporavanu sposobnost Indije da izmeni rašireno mišljenje da njeni profesionalci nisu dovoljno inovativni. “Sjajne ideje se nekim čudom smatraju vlasništvom Zapada. Indijci su dobri programeri i računovođe, ali im inovacije ne idu baš od ruke. Na kraju, gde su indijski Gugl ili ajpod”, pitao je Kumar okupljene. “Uzmite za primer Intel, kompaniju koja se diči ”inspirativnim inovacijama koje menjaju svet”. Intel se potrudio da potrošači znaju da koriste personalne računare koji rade na inovacijama Intela, ali na njihovim proizvodima nema etikete na kojoj piše da te inovacije potiču iz Indije”, primetio je Kumar.

“Kada odete u privrede u ubrzanom razvoju, sve se vrti oko privrednog rasta, oko ambicije, pokretanja poslovanja i izgradnje fabrika”, naveo je Kumar, rodom iz Indije.

Multinacionalne kompanije prodiru na nova tržišta u neverovatnom broju, što pruža prilike za zapadnjake koji traže posao u Indiji i Kini, prostrane i mnogoljude države na kojima se zahuktava rat talenata u raznim oblastima.

“Moramo da pomerimo ljude sa Zapada na Istok i moramo taj proces da olakšamo. Moramo da apelujemo na Indiju i Kinu da budu otvorene za ljude sa Zapada, kao što su oni bili otvoreni za imigrante iz Indije i Kine”, poručio je Kumar.

Profesor smatra da indijsku vladu treba ohrabriti da olakša izdavanje radnih viza za Evropljane i Amerikance.

Vesti

strana 1 od 5187 idi na stranu