Investicija od 180 miliona evra: Isporučena glavna oprema za TE-TO Pančevo

Pančevo -- Isporučena je glavna oprema na gradilište Termoelektrane-toplane Pančevo, čime su stvoreni uslovi da ova investicija bude završena do jeseni sledeće godine.

Izvor: RTV
Podeli
Foto: Depositphotos/kodda
Foto: Depositphotos/kodda

Postavljanjem generatora parne turbine na konstrukciju TE-TO Pančevo obeležen je završetak isporuke glavne opreme za ovo gradilište.

Investicija vredna 180 miliona evra obezbediće toplotnu energiju za Rafineriju u Pančevu i električnu energiju za domaće tržište.

"Ovaj projekat nije samo značajan za akcionare već i za celu Srbiju, jer višak električne energije, a to je oko 60 odsto, isporučivaće se domaćem elektroenergetskom sistemu i time će se obezbediti sigurnost elektroenergetskog sistema", kaže Zoran Predić iz Ministarstva energetike.

Projekat realizuje grupa "Gasprom energoholding", u saradnji sa NIS-om, a izvođač radova je kineska kompanija "Šangaj elektrik grup", piše RTV.

"Za Gasprom energoholding ovo je prvi projekat takve vrste van granica Rusije. Za nas je veoma važno da njegova realizacija bude uspešna, i uveren sam da će sve proći na najbolji način", dodaje generalni direktor kompanije Gasprom energoholding Denis Vladimirovič Fjodorov, .

"Ovo je trenutno jedna od najvažnijih investicija u oblasti energetike u Srbiji. Nabavkom glavne opreme za TE-TO postrojenje ispoštovali smo utvrđene rokove i nadam se da ćemo do sledeće jeseni uspešno pustiti u rad elektranu", kaže Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

Pored novih radnih mesta za građane Pančeva, ova investicija ima i ekološki značaj.

"Kroz taj proces rada obezbeđuje se potrebna para za pogone Rafinerije i Petrohemije i konačno će iz upotrebe da se izbaci mazut, što će imati pozitivne efekte na stanje životne sredine", kaže Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

Gradnja energetskog postrojenja TE-TO Pančevo kapaciteta 200 megavata počela je u martu, a planirano je da se završi u poslednjem kvartalu 2020. godine.

strana 1 od 181 idi na stranu