Srbija za osam meseci izgubila 260 miliona evra: Krajnja šteta mnogo veća

Beograd -- Od kako se primenjuju takse na KiM od strane Prištine, Srbija je plasirala 260 miliona evra manje robe nego u istom periodu prošle godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, kalinovsky
Foto: Depositphotos, kalinovsky

Ovo je danas potvrdio potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

"Krajnja šteta će u svakom slučaju biti mnogo veća, jer kada jednom budu ukinute takse, našim firmama će biti potrebno dugo vremena da se vrate na to tržište, jer se konkurencija iz regiona pozicionirala čim se ukazala prilika za to", rekao je Ljajić u izjavi Tanjugu.

Na kosovsko tržište, prema Ljajićevim rečima, najveći proboj su ostvarile Grčka koja je u maju povećala izvoz na KiM skoro 3,5 puta, Mađarska, Slovenija, Bugarska i Hrvatska preko dva puta i Makedonija za oko 50 odsto.

Ljajić je rekao da su na gubitku i kosovski privrednici koji su 65 odsto sirovina i opreme kupovali u Srbiji po nižim cenama, a na šteti su i građani Kosova kojima je nakon uvođenja taksi roba u proseku poskupela za oko pet odsto.

On je kao posebno ilustrativan primer naveo i da kosovski privrednici trenutno kupuju pšenicu iz okruženja koja je oko 15 evra po toni skuplja od srpske pšenice.

strana 1 od 188 idi na stranu