Ako imate zlonamernog komšiju kaznu od 5.000 dinara ne možete da izbegnete VIDEO

Beograd -- Nova izmenjena Odluka o kućnom redu biće takva da i običan razgovoru u stanu može da vas košta 5.000 dinara.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Prva TV
Foto: Prva TV

Za svaki šum koji je jači od 30 decibela, pa makar to bio i plač bebe, na vratima može da vam se pojavi komunalna policija.

Kako je istraživala Prva TV, merač nivao buke je utvrdio da većina svakodnevnih radnji u stanu proizvodi jači šum od dozvoljenih 30 decibela.

Izmenjenim pravilnikom, između ostalog, biće uređeno vreme kućnog mira, izdavanje zajedničkih prostorija, kao i dozvoljeni nivo buke. Tako, na primer, umesto odmora od 13 do 17 i od 22 do šest, ubuduće će kućni red morati da se poštuje od 16 do 18 i noću, od 22 do sedam sati. Vikendom će kućni red morati da se poštuje od 14.00 do 18.00 i subotom do 8.00 ujutru, a nedeljom do 10.00. Tada je zabranjeno i korišćenje kosačica, motornih testera na zelenim površinama ispred zgrade.

Ako imate zlonamernog komšiju kaznu Komunalne milicije ne možete da izbegnete. Jer može da vas prijavi za uključenu veš-mašinu, usisvač, tuširanje, vodokotlić, lavež ljubimca, pa čak i za običan razgovor.

Za buku koje je napravilo koračanje deteta po stanu, Beograđanin Nenad Elezpović platio je kaznu, a prijavio ga je komšija koji živi ispod njega.

Ovaj slučaj je tretiran prema starim propisima, a Prva TV je istraživa šta građane čeka kada na snagu stupi nova Odluka o kućnom redu, po kojoj će se papreno naplaćivati i najmanje remećenje komšijskog mira.

Kako prenosi Prva TV, Nenadov komšija nije imao strpljenja za prve korake njegovog sina.

"To je novija zgrada, malo je lošija izolacija i sve se čuje, svaka buka z svakog stana, komšije ispod su kad je dezte prohodalo su se žalile da dolazi buka iz stana, mi smo shvatili da njemu smeta kada dete potrči", objašnjava Elezović.

Njemu je na vrata došla patrola sa prijavom da premešta nameštaj.

Nenad je platio kaznu za delo koje tvrdi da nije počinio, a zakon se upleo u ionako osetljive komšijske odnose.

Postavlja se pitanje, ko odlučuje o verodostojnosti prijave komunalnoj miliciji?

"Često je istina negde na sredini, ne možete da verujete uvek jednoj strani. Ja sam siguran da ako su napisali kaznu da su ustanovili da se to desilo. Takvih slučajeva ima na stotine, ako oštećeni smatra a se to nije desilo ima pravo na tužb, odnosno da traži da se to poništi", za Prvu TV priča zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

U vreme kućnog reda, od 16 do 18 sati i noću, treba poništiti i svaku buku jaču od 30 decibela. To, nezvanično, predviđa nova Odluka o kućnom redu u stambenim zgradama čije se usvajanje čeka. Odluku o tome kome će komunalna milicija zakucati na vrata, donosiće upravnici zgrada.

"Kada je buka u stanu da li je od igranja dece ili neka druga vrsta, pomeranje nameštaja to mora da bude učestalo, mora da bude povod, a ne da bude zbog zatengnutih međuljudskih odnosa. Znate kako je, komšija komšiju prijavi zbog običnog šum", priča Ljubiša Banovački, predsednik udruženja profesionalnih upravnika zgrada.

Više u video-prilogu:

Foto: Prva TV
Foto: Prva TV

Komunalna policija će moći uskoro da pokuca na vrata ukoliko vaš ljubimac lavežom bude smetao komšiji ili ostavlja "nered" iza sebe. Takođe, kazne se pišu ako komšija nije zadovoljan jer sušite veš na terasi, pušite u hodniku, majstorišete van dozvoljenog vremena, pa čak i ako su vam deca nemirna.

Konkretno, ukoliko pušite u liftu ili na stepenicama predlog kazne je 5.000 dinara. Ukoliko tresete tepih ili mrve sa terase i kroz prozor, kazna je do 25.000 dinara.

U Beogradu za skakanje u stanu kazna 5.000 dinara. Ukoliko se deca igraju loptom, to će roditelje koštati 5.000 dinara. Iz vašeg džepa uzeće 5.000 dinara za pušenje u hodniku i trešenje veša.

strana 1 od 188 idi na stranu