Niže akcize na gorivo, padaju cene

Beograd -- Cene goriva na pumpama u Srbiji trebalo bi da budu snižene od 1,5 do tri dinara po litru, zbog smanjenja akciza na naftne derivate i pada svetske cene nafte.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Vlada Srbije snizila je akcize na naftne derivate za 1,5 dinar po litru, kažu u Vladi i dodaju da su akcize snižene zbog rasta proizvođačkih cena goriva i rasta cena nafte na svetskom tržištu.

Akciza za sve vrste benzina iznosiće 48,1 dinara za litar, a za sve vrste dizela 35,57 dinara za litar, naveli su u Vladi i istakli da je ta odluka doneta 30. aprila i da stupa na snagu dan po objavljivanju u Službenom glasniku.

Domaći naftaši očekuju da će cene goriva biti snižene najmanje za iznos akcize, odnosno za oko 1,5 dinar po litru, a moglo bi doći i do dodatnog pojeftinjenja goriva najviše za tri dinara po litru, zbog pada i stagnacije cena nafte na svetskom tržištu u prethodnom periodu, kao i zbog delovanja konkurencije na srpskom tržištu naftnih derivata.

Naftaši međutim ističu da će različite odluku o pojeftinjenju i iznosu tog pojeftinjenja, doneti svaka naftna kompanija za sebe, jer se cene goriva slobodno formiraju od prošle godine, od kada je uvedena liberalizacija tržišta naftnih derivata u Srbiji.

Naftna industrija Srbije uz smanjenje akciza u maju nastavlja sniženje maloprodajnih cena goriva, kažu u toj kompaniji i navode da su cene goriva na benzinskim stanicama NIS-a najniže na tržištu Srbije.

Od 20. marta maloprodajne cene na benzinskim stanicama NIS-a idu dole i sada je maloprodajna cena derivata evro premium BMB-95 kod NIS-a niža u odnosu na cene konkurenata od 4,7 do devet dinara po litru, BMB-95 od 3,5 do 5,7 dinara po litru, dizel goriva D-2 niža je od 5,3 - 5,5 dinara po litru, a evro dizela od 3,4 do 7,5 dinara po litru, navode u NIS-u.

Nafta ispod 100 dolara za barel

Cena nafte nastavila je danas da pada na Njujorškoj robnoj berzi (NIMEKS), a nakratko je bila i ispod 100 dolara za barel.

Pad cene se objašnjava procenom o opadanju tražnje u SAD zbog podataka o popuštanju zapošljavanja tokom aprila.

Tokom popodneva barel nafte za isporuku juna je premašio 100 dolara i koštao 100,11 dolara što je 2,43 dolara manje nego u četvrtak.

Uz nepoverenje u SAD, tržište očekuje rezultate nedeljnih izbora u Francuskoj i Grčkoj, da bi utvrdilo pravac ekonomske politike njihovih vlada, te i obim potražnje za naftom.

Vesti

strana 1 od 9305 idi na stranu