Piloti: Rešiti spor Jata i Erbasa

Beograd -- Samostalni sindikat saobraćajnih pilota Srbije kaže da je za opstanak Jata presudno rešavanje spora sa evropskim proizvođačem aviona, kompanijom Erbas.

Izvor: Beta
Podeli

U saopštenju tog sindikata se ističe da je rešavanje tog spora, koji traje 14 godina, nemoguće više odlagati i dodaje da bi pregovore sa Erbasom trebalo da vodi menadžment Jata direktno uz saglasnost Vlade Srbije, koja je vlasnik domaće aviokompanije.

Prema mišljenju pilota, u tim pregovorima bi trebalo insistirati na angažovanju srpske avioindustrije, što je bilo jedan od osnova prilikom sklapanja ugovora sa kompanijom Erbas.

Prema pisanju srpskih medija, EADS, kao većinski vlasnik Erbasa, je u martu uputio premijeru Srbije pismo u koje je dao rok Vladi Srbije da do 30. marta pokrene inicijativu za novu rundu razgovora, kako bi se sve rešilo na najpovoljniji način za obe strane. U slučaju da do tada ne stigne inicijativa, Erbas je zapretio tužbom pred arbitražom u Parizu.

"Na tom principu se i sada mora insistirati, iako su fabrike oštećene tokom bombardovanja 1999. godine. Neophodno je proceniti trenutne mogućnosti naše avioindustrije da proizvedu skoro 90 odsto vrednosti posla u kompenzaciji, kako je predviđeno ugovorom", ističe Sindikat pilota.

Navodi se i da se Erbas obavezao da će obezbediti najpovoljnije uslove kreditiranja i ističe da Samostalno sidikat saobraćajnih pilota očekuje od Vlade Srbije da obezbedi garancije za kredit na osnovu preuzetih osnovnih sredstava Jata u vrednosti od 250 miliona evra.

Kako se precizira, tako bi se finansirala proizvodnja u srpskoj avioindustriji za kompenzaciju Jatove nove flote od osam aviona, što bi obezbedilo na stotine radnih mesta i tehnološki napredak države.

Ugovor sa Erbasom o kupovini osam aviona A-319 rukovodstvo Jata je potpisalo 26. maja 1998. godine. Prvi avion je Jatu trebalo da budu isporučeni do 2005. godine. Investicija je ugovorena na 580 miliona dolara, od čega je Jat uplatio avans od 23 miliona dolara, a predviđeno trajanje finansijskog aranžmana je 12 godina.

Taj ugovor, prema rečima Draška Vujovića, koji je bio generalni dirketor Jata od 2001. do 2004. godine, nije čisto komercijalne prirode i veoma je nepovoljan za srpsku aviokompaniju i državu, a potpisan je pred mirovnu konferenciju u Rambujeu, verovatno da bi se smanjili pritisci na Srbiju i obezbedila bolja pregovaračka pozicija.

Vesti

strana 1 od 9300 idi na stranu