Mesec u subotu veći i svetliji

Najveći i najsjajniji pun mesec ove godine, takozvani "supermesec", moći će da se vidi u subotu (5.5.) veče, kada će biti bliži Zemlji nego inače.

Izvor: Beta
Foto: Jason Bache/flickr
Foto: Jason Bache/flickr

Mesec će se našoj planeti približiti na 357.000 kilometara, odnosno oko 24.600 kilometara bliže nego što je prosečno udaljen. Zbog toga će izgledati svetliji nego inače i veći za oko 14 odsto nego kada je najviše udaljen od Zemlje.

Udaljenost Meseca od Zemlje varira jer je njegova orbita u obliku elipse, a ne kruga. Džef Čester iz Američke mornaričke opservatorije izjavio je da će, ipak, razlika teško biti primetna golim okom.

Kao i svaki put kada je mesec pun, izgledaće veći kada je bliži horizontu, odnosno u vreme zalaska sunca. Psiholog Skot Lilinfeld sa Univerziteta Emori izjavio je da ne treba očekivati porast kriminala ili čudnog ponašanja, jer ne postoje dokazi za rašireno verovanje o takvom uticaju meseca.

Autor knjige "50 velikih mitova popularne psihologije" rekao je da je verovanje da pun mesec uzrokuje bizarno ponašanje zasnovano na tome što ljudi obraćaju pažnju na takve stvari i pamte ih, a sve neobično što se desi kada je pun mesec pripisuju tom mitu.

Vesti

Juga na Brodveju

Bilo je neočekivano toplo veče za početak aprila. Sećam se da sam se sjurila s posla samo da se preobučem za pozorište. Kako sam imala dovoljno vremena za šetnju do malog ‘off-Broadway’ teatra (blagosloveni ‘Google Maps’ zahvaljujuci kome bez greške možeš da izračunaš koliko ti vremena treba do destinacije), rešim da napravim mali eksperiment i prebrojim sve jezike koje čujem na svom hodočašću do hrama kulture.

Vesti ponedeljak 2.05. 19:11 Komentara: 6
strana 1 od 2743 idi na stranu