Da li je "gospođica" pogrdna titula?

Reč „madmoazel” se više ne koristi u dokumentima, ali žene bi više volele da se smanji razlika u platama u odnosu na muškarce.

Katarina Đorđević Izvor: politika.rs
Miss Representation Documentary / Flickr.com
Miss Representation Documentary / Flickr.com

Pravo građanstva oduzela im je francuska vlada koja je nedavno donela odluku da ženski bračni status nije bitan i da se reč „madmoazel” izbaci iz upotrebe u zvaničnim dokumentima – na poreskim prijavama, glasačkim listićima i brojnim drugim dokumentima.

Iako su francuske feministkinje oduševljeno pozdravile ovu odluku, Mišel Fitusi, urednica u francuskom magazinu „El” kaže: „Za mene to nema nikakav značaj!

Naprotiv, kada me neko nazove gospođicom, meni to predstavlja veliko zadovoljstvo, jer imam više od 40 godina. Međutim, bila bih neuporedivo srećnija kada razlika u platama između žena i muškaraca ne bi iznosila 27 odsto, kada porodiljsko odsustvo ne bi trajalo svega dva meseca i kada bi u francuskom parlamentu sedelo više od 18,5 odsto žena koje bi seborile da poboljšaju život prosečne i zaposlene žene.”

Sa njenim mišljenjem delimično se slaže i Frank Benei, šef sekcije za komunikaciju i dokumentaciju u Nacionalnom informacionom centru za prava žena i porodicu koji ističe da su Francuskinje osvojile ravnopravnost u brojnim sferama života, ali dodaje da ta ravnopravnost ima svoju cenu...

"Pre godinu dana sprovedena je penziona reforma zahvaljujući kojoj i žene odlaze u penziju sa 67 godina, odnosno u isto vreme kada i muškarci. A kada odu u zasluženu penziju dobijaju 20 odsto manje novca od svojih muških vršnjaka, jer su tokom radnog veka mnoge žene radile skraćeno radno vreme, nisu imale stalne poslove i prekidale su radni staž jer su rađale decu. Sve to u statističkom prevodu znači da prosečna muška penzija u Francuskoj iznosi između 1.400 i 1.500 evra a ženska – 800. Broj siromašnih žena starijih od 70 godina duplo je veći od siromašnih muškaraca", upozorava Benei.

Iako su francuski zakonodavci omogućili muškarcima da koriste roditeljsko odsustvo, procenat očeva koji koriste ovu zakonsku mogućnost veoma je mali – svega dva odsto očeva ima svest o tome da je roditeljstvo zajednički posao.

"Roditeljsko odsustvo podrazumeva da otac ili majka uživaju u radostima odrastanja do detetove treće godine, a ovu vrstu uživanja država mesečno plaća između 300 i 500 evra. S obzirom na to da poslodavac ne plaća roditeljsko odsustvo, penzija žena koje su odlučile da najvažnije godine detinjstva provedu uz svoje dete za petinu je manja od žena koje su se na posao vratile dva meseca nakon porođaja.

Podaci govore da svaka treća žena odlazi na roditeljsko odsustvo i vraća se na posao kada dete oduva tri svećice na torti. Iako zakonodavac izričito zabranjuje poslodavcima da žene „kažnjavaju” premeštanjem na drugo radno mesto kada se vrate na posao, u praksi se veoma često dešava da se ženi promeni radno mesto nakon tri godine", naglašava Frank Benei.

Statistički reprezentativan podatak glasi da je čak 84,2 odsto žena u Francuskoj zaposleno, ali iza kulisa ove rodno ravnopravne statistike stoji podatak da su pripadnice lepšeg pola uglavnom zaposlene u profesijama koje su manje plaćene. Razlika u platama između žena i muškaraca iznosi i do 20 odsto jer svaka treća žena ne radi puno, već skraćeno radno vreme.

"U Francuskoj postoji 86 profesionalnih sektora, a žene su zaposlene samo u 12 i svi ti sektori su manje plaćeni – one su uglavnom zaposlene u zdravstvenom, obrazovnom i uslužnom sektoru, kao i u sektorima usluge, trgovine i ugostiteljstva.

Iako je Zakon o paritetu, koji je donet u junu 2005. godine, doprineo većoj zastupljenosti žena u nacionalnim i lokalnim izvršnim savetima, samo 18,5 odsto žena sedi u francuskom parlamentu.

Prema zakonu, političke partije dužne su da plaćaju „penale” ako ne stave ženu na listu, ali čelnici brojnih partija radije plaćaju kaznu za nepoštovanje rodne ravnopravnosti. Gradonačelnica ima 13,8 odsto, a one vode samo šest od 38 opština sa više od 100.000 stanovnika", kaže Emanuel Latur, zamenik šefa sektora za položaj žena u francuskoj vladi koji se nalazi pri Ministarstvu za solidarnost i društvenu koheziju.

Vesti

Prvi put dozvoljena upotreba GMO ribe

Uprava za kontrolu kvaliteta prehrambenih proizvoda i lekova Sjedinjenih Američkih Država (FDA) prvi put u istoriji dozvolila je upotrebu genetski modifikovane ribe u ishrani. Nakon podrobnog istraživanja, genetski modifikovan atlantski losos proglašen je prigodnim za ishranu, dok fragment DNK ribe koji ubrzava rast ne nanosi štetu, objavljeno je u saopštenju resora.

Vesti subota 28.11. 21:10 Komentara: 8

Naučnici otkrili zašto se pingvini ne zalede

Antarktički pingvini žive u delu sveta u kojem se temperature spuštaju i do 40 stepeni ispod nule a vetrovi duvaju brzinom od 40 metara u sekundi. Iako u tim uslovima stalno uskaču u vodu i izlaze iz nje na njihovom se perju ne stvara sloj leda i taj je fenomen zainteresovao američke naučnike.

Vesti subota 28.11. 18:10 Komentara: 19

Pronađena grobnica kraljice Nefertiti?

Postoji velika verovatnosća da grobnica egipatskog kralja Tutankamona sadrži prolaz u tajne odaje, gde bi mogla da bude sahranjena kraljica Nefertiti, saopštili su danas stručnjaci, a ovi podaci biće poslati u Japan na analizu.

Vesti subota 28.11. 15:02 Komentara: 4

Prava istina o najhumanijem čoveku među nacistima

Pijanista Vladislav Špilman bio je van sebe, gotovo iznemogao od gladi i bio je siguran da će uskoro biti i pogubljen u nekoj od nacističkih fabrika smrti, kao i ostatak njegove porodice. U takvom stanju je gotovo upuzao u kuću u razrušenoj Varšavi 1944. spreman da umre.

Vesti subota 28.11. 14:04 Komentara: 44
strana 1 od 2521 idi na stranu