Po svetu najviše putuju Kinezi

Narodna Republika Kina je na putu da postane zemlja sa najvećim brojem turista koji idu u inostranstvo. Tako je tokom 2011. 70 miliona kineskih turista posetilo organizovano strane zemlje, kao i Hongkong, Makao i Tajvan.

Izvor: Tanjug
dfornika / Flickr.com
dfornika / Flickr.com

To je bilo za petinu više turista nego u 2010.

Hongkong i Makao su specijalne administrativne oblasti NR Kine, dok vlasti u Pekingu smatraju Tajvan odcepljenom teritorijom koju žele da vrate u okrilje matice države.

Direktorka Instituta za razvoj međunarodnog turizma pri Kineskoj turističkoj akademiji Ðiang Jiji je kaže da je to za 1,2 puta više od broja americkih turista u inostranstvu ili 3,5 puta više od broja japanskih turista koji su putovali van zemlje u 2011.

U globalnom povećanju prekogranicnog turizma, prošle godine su turisti iz NR Kine učestvovali sa 30 odsto. U bliskoj budućnosti, najveći izvor međunarodnog izlaznog turizma će biti upravo NR Kina.

U izveštaju je takođe procenjeno da će ove godine broj Kineza koji će putovati u inostranstvo biti veći za 12 odsto. Pritom se očekuje da će ti turisti širom sveta potrošiti 80 milijardi američkih dolara.

Najveći deo novca namenjenog za putovanje u inostranstvo, trećinu, kineski turisti potroše na kupovinu, dok na troškove prevoza ode oko 21 odsto.

''Domaća inflacija i porast vrednosti nacionalne valute prema američkom dolaru pripomogli su jačanju kineske potrošačke moći van zemlje'', kazala je Ðiang.

To je opet podstaklo želju Kineza za putovanjima.

Akademska istraživanja su pokazala da sa svakim procentom povećanja vrednosti juana prema dolaru, broj turista iz Kine u svetu raste za 4,36 odsto.

Recimo, tokom proslave Nacionalnog dana u prvoj nedelji oktobra 2011, na putovanjima u inostranstvu potrošen je isti iznos novca na luksuzna dobra koji u NR Kini bude izdat za tri meseca.

Stručnjaci savetuju strane turističke poslenike, ne samo da rade na tome da uzmu novac kineskih turista već i da osvoje njihova srca povoljnijim i konfornijim uslovima.

Prvi čovek akademije za turizam, Dai Bin, je kazao kako je istraživanje pokazalo da su turisti iz NR Kine najmanje zadovoljni tretmanom u Hongkongu i Francuskoj.

Mnogo su zadovoljniji Španijom, Malezijom, Rusijom i Nemačkom gde je puno urađeno na turističkim atrakcijama i servisima, kazao je Dai i dodao kako treba imati na umu da turisti iz NR Kinei žele mnogo više od puke kupovine ''gomile'' robe u inostranstvu.

Kineski turisti žele i lepe uspomene sa putovanja, objasnio je Dai koji je, takođe sugerisao po hotelima više TV programa na kineskom jeziku i turističke vodiče koji dobro govore mandarinski.

Zamenik direktora odelenja za izlazni turizam Kineskog međunarodnog putničkog servisa Li Meng je rekao da su destinacije poput NR Kini bliskih Japana i Južne Koreje počele da privlače sve više turista iz najmnogoljudije zemlje na svetu.

U dvema pomenutim zemljama su mnogi natpisi istaknuti i na kineskom jezku.

Mnoge zemlje, uključujući SAD i Australiju su preduzele korake za pojednostavljivanje viznih procedura za Kineze, ali u nekim državama to i dalje predstavlja problem,

''Za kineske turiste je sada najteže da dobiju vizu za putovanje u Evropu,'' kazao je predsednik kompanije Hua Juan Internašenel Travel, Zeng Song.

''Evropske zemlje zahtevaju 'hukou', odnosno stalno mesto boravka u NR Kini, zaboravljajući da se zemlja veoma promenila u poslednje tri decenije,“ objasnio je Zeng.

Zeng je pozvao evropske zemlje da prilagode svoju viznu politiku aktuelnim uslovima u NR Kini.

Zanimljivosti

Rio: Od favele napravio oazu

Brazilac Mauro Kintinilja, jedan od stanovnika favele u Rio de Žaneiru, deset godina je čistio divlju deponiju i izgradio "zelenu oazu" iz koje je do sada dobio 700 kilograma povrća, aromatičnog bilja i voća.

Zanimljivosti četvrtak 28.05. 16:30 Komentara: 0

Zamenite dom na dve nedelje i uživajte u novim destinacijama

Projekat zamene nekretnina za odmor sve više uzima maha. Odmor s prijateljima ili porodicom sada je moguć na gotovo svakoj lokaciji na svetu. Ako želite da priuštitenedelju-dve skijanja ili letovanja u tuđem objektu, u vlasništvu vama nepoznatih ljudi, za koje ne treba da izdvojite nimalo novca - dobro došli u "home exchange"!

Zanimljivosti četvrtak 28.05. 08:48 Komentara: 3

London nudi "Noć u zoo-vrtu"

Za sve one koji sanjaju da odu na safari, ali to sebi ne mogu da priušte, zoološki vrt u Londonu ima rešenje - ljubitelji divljine uskoro će moći da prenoće u parku i tako dobiju mogućnost da ga istraže nakon odlaska posetilaca.

Zanimljivosti sreda 27.05. 18:16 Komentara: 3
strana 1 od 478 idi na stranu